Mikael Dimadis och Monika Topel Capriles

Batteriutveckling kan leda till framtida inkomster i fastighetssektorn

2023-02-22

Den 25 april 2023 kommer Mikael Dimadis från fastighetsbolaget Einar Mattsson och Monika Topel Capriles från KTH till konferensen Fastighetsenergi2023. Tillsammans med Northvolt driver de ett pilotprojekt vars syfte är att komma närmare lösningen på energilagring av solcellsproduktion i större fastigheter.
Elkrisen driver på innovationstakten och ökad lagringskapacitet av egen elproduktion intresserar allt fler fastighetsägare. Den fastighetsägare som satsar på energisystem i jakten på besparingar kan även ha en framtida potentiell inkomstkälla när lagrings- och delningskapaciteten ökar.

I ett forskningsprojekt med stöd från Energimyndigheten har batteritillverkaren Northvolt, fastighetsägaren Einar Mattsson och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, slagit sig samman i jakten på de bästa lösningarna för solceller och batterilagring i bostadssektorn. Utöver att förbättra tillgången till solenergi så hoppas man utveckla innovationer inom driften av byggnader.

– Vi ser runt om i landet hur stora investeringar görs i solceller. Som bostadsfastighetsägare hoppas vi bidra till byggnaders självförsörjning, men idag är lagringskapaciteten en svaghet, berättar Mikael Dimadis, projektledare på Einar Mattsson med fokus på hållbarhet och forskning.
Tillsammans med Monika Topel Capriles som är forskare vid avdelningen Kraft- och värmeteknologi på KTH kommer Mikael att berätta mer om hur projektet under Fastighetsenergi2023.
Batteri delas mellan flera fastigheter
Projektet som påbörjades under 2022 och pågår till 2024. Det sker i ett så kallat Live-In Lab på KTH. Det innebär att forskningen sker i fastigheter där människor lever och bor som vanligt under tiden. Hittills har en av tre byggnader kopplats upp mot ett batterirum. Under året kommer batteriet kopplas ihop med de övriga två byggnaderna, totalt omfattande 305 studentlägenheter.

– En av de stora utmaningarna att lösa är batteriets styrning så att det känner av fastighetens energibehov vid olika tillfällen. En annan utmaning för energilagring i fastigheter är hur platskrävande batterierna är idag, det vi har installerat i projektet väger sex ton. Storleken ger logistiska utmaningar, framför allt i befintliga fastigheter. Det finns ännu inte några tydliga regler för hur batterirummen får byggas i just bostadshus, men vi har byggt in robusta lösningar för att skydda mot brand och strålning samt installerat kyla och ventilation, säger Mikael Dimadis.

Samarbete mellan akademi och näringsliv
Ansvarsfördelningen i stort i projektet är att Einar Mattsson tillhandahåller ett specialbyggt batterirum, överskottsel och övervakar systemintegrationen medan Northvolt levererat batterisystemet och mjukvara för styrning och uppföljning. Forskningsteamet på KTH samlar in data och leder arbetet med att optimera användningen av batterisystemet i samarbete med Einar Mattsson och Northvolt. Forskningsprojektet kommer också titta på olika lösningar för hur man kan kommersialisera batterilager kopplat till solcellsproduktion i framtiden.

Som Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter är Einar Mattsson aktiva projektutvecklare av nya bostäder i regionen.

– Idag investerar mindre fastighetsägare, oftast i enfamiljshus, i egen produktion och lagring. Kapaciteten är varken storskalig eller kopplat till effektiva reglersystem. Som fastighetsägare och utvecklare ser vi den potentiella vinsten av investeringen långsiktigt. Vår strategi är att öka självförsörjningen av egenproducerad solenergi till att börja med, därmed minska behovet av köpt el som också minskar vår klimatpåverkan. I nästa steg ser vi också affärsmöjligheter att kunna producera ett överskott som kan lagras på ett smidigt sätt och sen säljas till elnätet när behov finns, avslutar Dimadis.

seminariedeltagare

Nyheter

Här kommer vi fylla på med intervjuer och andra nyheter inför mässan 2025. Till en början kan du ta del av tidigare nyheter